JAK DRSŇÁCI BUDUJÍ SÍLU STŘEDU

16. 1. 2019 | Les Mills


Nejlepší způsob jak si vybudovat sílu středu (tzv. core) jsou sedylehy, že? Po pravdě, ne úplně nutně. Výzkum ukazuje, že během jednoho tréninku bojových umění dosáhnete pro střed těla stejného účinku, jako při 1700 sedlehů!

Je jedno, jaké jsou vaše cíle ve fitness, tréninky středu jsou něco, co si nemůžete dovolit ignorovat. Silný střed je nepostradatelný pro celkové zdraví těla! Dává nám stabilitu, pomáhá držet balanc a asistuje při prevenci zranění.

Když dojde na budování síly středu, spousta lidí věří, že cviky na břicho jsou to nejlepší řešení. Dr. Jinger Gottschall z Penn State University však ve své studii prokázal, že to tak nemusí úplně být. Jeho výzkum demonstruje, že Les Mills BODYCOMBAT je jeden z nejlepších způsobů, jakým se dostat k těm nejkomplexnějším typům posilování středu.

  • Výsledkem dvojitých kopů vpřed je 2,3 krát lepší aktivace “core” svalů než při posilování břicha!

Jak jsme na toto přišli?
Dr. Gottschall oslovil skupinu 20 cvičících a provedl je sériemi cviků na břicho, úderů a kopů zatímco byli napojeni na EMG přístroj. Zúčastnění měli připojené elektrody na příslušné core svaly – rectus abdominis (břišní svaly) a vnější šikmý sval břišní, jejichž aktivaci měřil počítač. Čím lepší aktivace, tím lepší core workout.


Každý cvičící pak prováděl všechny pohyby z Les Mills BODYCOMBAT inspirovaného bojovými uměními (release 51) a aktivační levely svalů při provedení specifických pohybů byly porovnány s aktivací svalů při posilování břicha. V každém porovnání byla aktivace středového svalstva o hodně vyšší při úderech, kopech a výkopech koleny než při sedlehách.

Nejvíce aktivace středu dosáhli při dvojitých předních kopech, kde naměřili 2,3 krát větší aktivaci než při sedlehu. U rychlých lehkých úderů (tzv. jabs) naměřili 1,6 krát více než u posilování břicha. Když se pak všechny pohyby z BODYCOMBAT 51 sečtou dohromady a vezme se v potaz zvýšená aktivace svalstva z každého pohybu zvlášť, je evidentní, že byste museli udělat 1700 sedlehů, abyste účinnost pro střed těla vyrovnali.

Rachael Newsham, programová direktorka BODYCOMBAT říká, že výzkum je skvělý pro uvědomění. Vždy věděla, že když při bojových uměních děláte kopy a údery, hodně síly pochází z břišního svalstva. Až do tohoto výzkumu však nevěděla jak moc. “To prokazuje, že core funguje velmi tvrdě! Pohyby jako “jabs”, nebo výkopy kolenem nám dávají úžasnou aktivaci středu. To jsou úžasné novinky, protože to znamená, že můžete zároveň skvěle posílit střed a zároveň doopravdy spálit kalorie!”


Důvod proč je BODYCOMBAT tak účinný trénink pro střed těla je cosi, čemu se říká “reactive core training” – reaktivní trénink středu. Reactive core training, když vystavíte svalové propojení a reflexy pohybům, které donutí středové svaly automaticky odpovědět tak jak přirozeně mají. Údery a kopy jsou skvělým příkladem reaktivního core tréninku. Ten odemyká funkční sílu středu a to je síla, kterou potřebujete každý den svého života.

Když teď tohle všechno víte, pojďte s námi zkusit BODYCOMBAT a reaktivní core trénink.
Nakonec – dostanete všechny výhody 1700 sedlehů bez jediného sedlehu.

Zdroj:LesMills.com