Giselle

16. 1. 2019 | Balet

Děj:

I. jednání

Ve vesnici žije krásná dívka se svou maminkou. Tato dívka se jmenuje Giselle a velmi ráda tančí. Má však slabé srdce a tak se jí matka snaží v tanci bránit. Giselle miluje Hilarion, venkovský hoch. Ona má však ráda Alberta. Albert ale není prostý venkovan, nýbrž šlechtic. Giselle s Albertem tančí, je ale brzy unavená. Hilarion jde tajně do Albertova domu a tam nachází jeho meč a díky němu zjistí, že Albert je šlechtického původu. Do vesnice, ve které se zrovna slaví svatba, přichází panstvo, které bylo nedaleko na lovu.

Ve skupině je Bathilda, která je s Albertem zasnoubena. Bathilda je okouzlena krásou Giselle a dává jí svůj náhrdelník. Lovecká společnost nachází odpočinek v Gisellině příbytku. Přichází Hilarion a odhaluje všem Albertův původ. Giselle mu nevěří. Vrací se lovecká skupina a Bathilda poznává Alberta. Giselle je zdrcená a z toho všeho se zblázní. Vezme Albertův kord a chce se jím zabít. Hilarion ji však zastavuje. Její slabé srdce to vše již nevydrží, a tak na konec umírá Albertovi v náručí.  

 

II. jednání

U hrobu Giselle se objevují víly. Tyto víly utancují k smrti každého pocestného, který přijde do jejich blízkosti. V jejich čele stojí Myrtha královna vil. Povolává všechny víly, aby přijaly Giselle.

Když k dívčině hrobu přichází Hilarion, víly s ním začínají tančit a Hilarion padá k zemi únavou a umírá. Přichází Albert a víly se chtějí opět dát do tance. Giselle prosí Mirthu, aby se nad ním slitovala, ta její prosbu odmítá. Giselle se ve jménu své čisté lásky snaží Alberta zachránit. Ten se díky ní s posledním dechem dočká prvních slunečních paprsků. Víly odcházejí a i Giselle musí odejít. Loučí se tedy s Albertem a ten zůstává sám u jejího hrobu.

 

Hudbu k tomuto představení složil Adolph Charles Adam. Libreto napsal Théophile Gautier, který se inspiroval německou pohádkou, kde děvčata, které umřou neprovdány, se promění ve víly a utancovávají pocestné k smrti. Premiéra proběhla v Paříži roku 1841.