Jógou ke zvládnutí stresu

9. 1. 2019 | Yoga

Začátečníci : rady jak začít s jógou a užívat si její relaxační a zdravotní výhody. 

Možná jste se v nějakém bodě v životě rozhodla, že jóga není úplně pro vás. Jistě, slyšela jste už všechno o tom, že jóga je úžasná k odbourání stresu. Jenže máte problém dotknout se svých palců u nohou, takže není šance, že byste se postavila na hlavu, nebo si zkroutila nohu za hlavu jako lidský preclík. A meditace? Naposledy, když jste se pokusila si na tři minuty v klidu lehnout, skončila jste u stolu počítáním nedoplatků za elektřinu, nebo přemýšlením nad tím, co s večeří. To není úplně zenový materiál.

Ne však každý je seznámen s fyzickými a psychickými benefity jógy ke zvládnutí stresu a dalšího. Možná si připadáte trošku vyvedená z kontextu. A také byste měla!

Chceš odbourat stres? Přihlaš se do našich uzavřených kurzů jógy ZDE

“Výhody jógy zahrnují snížený stres, uvolnění, zvýšení síly a rovnováhy, nižší tlak a sníženou hladinu kortizolu.” říká Beth Shaw, zakladatelka/prezidentka Yogafit Training Systems, Worldwide, Inc., z Torrance, Calif.

Nikdy není pozdě začít redukovat stres pomocí jógy
Ještě nejste přesvědčena? The American Council on Exercise (ACE) nedávno studoval fyzické přínosy jógy, kdy zjistili, že “pravidelné cvičení Powerjógy jógy výrazně zlepšilo obratnost, svalovou sílu a výdrž, i rovnováhu testovaných jedinců. V průběhu osmi týdnů se průměrně obratnost napříč celou skupinou trénující jógu zlepšila o 13% až 35%! Stejně tak se v této skupině velmi zlepšila celková svalová síla.”.

Důraz na dýchaní a propojení mysli/těla/duše v józe též přináší silné emoční přínosy. Lidé, kteří cvičí jógu pravidelně se shodují, že mají lepší spánek a cítí se méně ve stresu. “Pomáhá, když se naučíte nesoustředit se tolik na záležitosti, které nemůžete ovlivnit a raději se soustředíte na přítomnost,” říká Mindy Arbuckle, trenérka jógy a majitelka Green Mountain Yoga centra v Arvadě, Colo. “Toto smýšlení se rozpíná napříč celým vaším životem. Brzy tak zjistíte, že se se stresujícími událostmi vypořádáte mnohem jednodušeji. Ať už se jedná o rodinné neshody, nebo problémy v práci.”

 

Takže ikdyž máte pocit, že všichni okolo o józe ví více než vy, nikdy není pozdě začít. Jste-li na to připravena, tady jsou rady, které můžou pomoci.

 

  • Krok první — Odpoutejte se od mýtů

 

Na začátek musíte zahodit veškeré předsudky, které vás drží stranou. První mýtus : musíte být obratná, abyste mohla dělat jógu. “Lidé, kteří obratní nejsou, ve skutečnosti vidí výsledky dříve,” říká Shaw. “Učila jsem i lidi, kterým je přes 90 let.”
Joga je cvičení zaměřené na to, abyste si osvojila znalost vlastního, velmi individuálního propojení těla a mysli. Je proto perfektně vhodná pro všechny úrovně. “Každý si může odnést výhody jógy.” stojí si za svém Shaw.

 

  • Zapište se do začátečnických lekcí

 

Najděte si lekci, která je speciálně pro začátečníky, nebo jde o “otevřené” lekce, které většinou bývají vhodné pro všechny úrovně. “Je důležité najít svědomité trenéry jógy, kteří vám sednou,” říká Arbuckle. “Vzhledem k množství druhů jógy, které se vyučují, je dobrý nápad zkoušet, dokud vám jeden, nebo více z nich nesedne.” Powerjóga jóga je jedna z nejplynulejších a nejjemnějších možností, takže je vhodná pro začátky. Vinyasa je více atletická a lyengar se soustředí na preciznost provedení. Jediné typy jógy, které Arbuckle začátečníkům nedoporučuje jsou Bikram, nebo “hot” jóga.

 

 

  • Netrapte se tím, zda to děláte “dobře”.

 

Nebojte se, že začínáte s jógou pozdě a že oproti ostatním nebudete stíhat. “Není to soutěž. Nejde o to dělat to lépe, nebo hůř, než někdo jiný. Jde o to, abyste cítila každé protažení sama ve svém těle.” radí Arbuckle. Není důležité znát názvy všech pozic a zpívat OM. Jediný test pro doživotní cvičitele jógy je, jak moc si dovolíte cítit se uvolněně. To není tak hrozné, že?

 

 

  • Naslouchejte svému tělu.

 

Jóga je hluboce osobní cvičení a žádní dva lidé nemohou, ani by neměli držet jednu pozici stejně. Je důležité vždy pracovat se svou úrovní flexibility, tak abyste cítila výzvu, ale ne abyste se cítila zahlcena. “Pokud vám trenéři říkají, abyste dělala něco, v čem se necítíte dobře – nedělejte to. Vaše tělo vám dobře poradí, když pozná, že už riskujete zranění.” Klíčové je naslouchat svému tělu, limity postupně navyšovat, ale jen jemně a postupně. Nenechat se tlačit egem. “Nechte své tělo dělat vám průvodce a přítele.” říká dále Arbuckle.

 

 

  • Soustřeďte se na dýchání.

 

Jedním z cílů jógy je propojit dýchání s pohybem. Většina učitelů vám bude říkat kdy nadechnout a kdy vydechnout jak budete procházet pozicemi. “Vždy dýchejte jen nosem,” radí Shaw. “Díky tomu budete mít tělo vždy zahřáté a mysl soustředěnou.” Soustředění se na dýchání je klíčové pro zvládnutí stresu jógou – napomáhá oprostit se od vnějších úzkostných myšlenek.

 

 

  • Hrajte mrtvou

 

Každá lekce jógy končí pozicí “mrtvoly”. Pozice vytvořená k hluboké relaxaci. Jednoduše si lehněte na záda s rukama podél těla. Zavřete oči a hluboce dýchejte. Vidíte jak je to snadné? Už znáte jednu pozici jógy!

 

  • Nesoupeřte

 

Může být obtížné se čas od času při lekci neporozhlédnout po ostatních cvičících a nevšimnout si té pružné mladé holčičky perfektně vyvážené na jedné noze zatímco vy se kývete a sotva vyvažujete. Je však důležité si uvědomit, že jóga ve skutečnosti je jen o vás. “Největší chyba, kterou začátečníci dělají je, že se nechají zmást očekáváním. Jóga může být dlouhotrvající proces. Oprostěte se od posuzování a od soupeření,” říká Shaw. “Jóga nás má vrátit do přítomnosti. Naleznete díky ní radost nejen po psychické a fyzické stránce, ale i radost z okamžiku. Kde jinde se dostanete na takovou psychickou dovolenou?”
A ani nebudete muset posílat pohled domů.

zdroj:Přeloženo z článku, který napsala Susan Seliger pro webmd.com