Labutí jezero

11. 1. 2019 | Balet

Labutí jezero je jedním ze tří Čajkovkého baletů. Choreografem první inscenace byl Marius Petipa a Lev Ivanov, jejichž některé tance se uchovaly do dnes. Krásná hudba tedy provází známé tance labutí a hudba i dokonale vykresluje zoufalé okamžiky nešťastné lásky.   

Úvod

Princezna Odetta se svými družkami jsou na břehu jezera zaklety černokněžníkem Rudovousem. Všechny jsou Rudovousem proměněny v labutě, kvůli matce Odetty, která Rudovouse kdysi odmítla. Zachránit je může pouze pravá láska.

I. jednání

Princ Siegfried slaví narozeniny a celý dvůr oslavuje s ním. Je zde i princův věrný šašek, který tančí s ostatními. Veselí přeruší příchod princovy matky. Princ dostává jako dar samostříl a dále na syna královna naléhá, aby si již konečně vybral nevěstu. Princ odmítá a královna nespokojeně odchází. Princ dále nemá chuť oslavovat a posílá všechny pryč. Rozhodne se, že půjde na lov a s družinou odchází.

II. jednání

Princ je na lovu v blízkosti jezera. Tam zahlédne dívku a zamiluje se do ní na první pohled. Slíbil Odettě věčnou lásku, čímž mohl zlomit kletbu a zachránit Odettu i její přítelkyně. Rudovous však vše sleduje a nehodlá se Odetty vzdát bez boje.

III. jednání

Královna pořádá pro svého syna ples, na kterém si má vybrat nevěstu. Královna pozvala nevěsty z různých zemí, které před princem tancují. Matka jej marně přemlouvá, aby si s nevěstami zatančil, ale Siegfried má v hlavě pouze Odettu. Náhle se na slavnosti objevuje neznámý host se svou dcerou. Princ v ní poznává Odettu a okamžitě s ní začíná tančit. Jde však o léčku Rudovouse, který očaroval svou dceru Odílii, aby vypadala jako Odetta. Princ však tuto léčku nepoznal a vyznává Odílii svou lásku. V okamžiku, kdy slova vysloví, poznává Rudovouse i Odílii. Uvědomuje si svůj omyl a zdrcen svým činem utíká k jezeru.

IV. jednání

Odetta se svými družkami truchlí nad princovou zradou. Přichází princ a omlouvá se Odettě a přesvědčuje ji o své lásce. Ta jeho lásce věří, ale kletba stále trvá. Přichází Rudovous a odhání Odettu od Siegreda. Princ s černokněžníkem bojují a láska Odetty a Siegfrieda Rudovouse nakonec přemůže. Oba milenci však při souboji zahynou též. Jejich oběť nebyla zbytečná, protože pomohla ze zakletí Odettiným přítelkyním.

I labutí jezero má odlišná nastudování. Rozdíly jsou většinou hlavně v závěru celého představení. Jednou verzí je, že princ s Odettou porazí Rudovouse, kletba je zrušena a oni žijí šťastně až do smrti. Jiným koncem je, že Siegried  sice Rudovouse porazí, ale Odetta umírá.