Makronutrienty

11. 12. 2017

Co to makronutrienty jsou? Víte z jakých makronutrientů se skládá váš jídelníček? Jakou energetickou hodnotu jednotlivé makronutrienty mají nebo v jakém poměru by je měla zdravá dospělá osoba přijímat?

Mezi makronutrienty nebo také makroživiny řadíme sacharidy (cukry), lipidy (tuky), proteiny (bílkoviny) a alkohol. Z metabolického hlediska (tedy využití makroživin jako zdroj energie) se nejdříve vstřebává alkohol, následně sacharidy, tuky a jako poslední se využívají bílkoviny.

 

Energetická hodnota 1 gramu makronutrientů je následující:

17 kJ (4,1 kcal) sacharidy – 17 kJ (4,1 kcal) bílkoviny – 37 kJ (9 kcal) tuky – 28 kJ (7 kcal) alkohol

Při vyvážené stravě by měly být makronutrienty přijímány v tomto procentuálním zastoupení:

55 – 60% sacharidů – 25 – 30% tuků – 12 – 15% bílkovin – 0% alkohol

Poměr jednotlivých složek živin je doporučen pro zdravého dospělého jedince za den. Výjimku mohou tvořit osoby se speciálními potřebami (výkonnostní sportovci, senioři, lidé se zdravotním omezením atd.).

Aby bylo naše tělo schopno makroživiny využít, je nutné je nejdříve rozložit na základní kameny. K rozkladu dochází v trávicím traktu za pomoci enzymů. Štěpení začíná již v ústech a končí v tlustém střevě.

Nejvíce živin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků se vstřebává v tenkém střevě.

Zajímavostí je i délka setrvání jednotlivých složek v žaludku než jsou zcela připraveny k dalšímu vstřebávání. Pro sacharidové potraviny je délka 2-3 hodiny, pro smíšenou stravu je to okolo 4 hodin a stravu bohatou na tuky může náš žaludek trávit dokonce až 7 hodin. I voda prochází žaludkem a její délka setrvání v žaludku může být 10 – 20 minut.