Výživa

11. 12. 2017

Zajímáte se o zdravou výživu, jste sportovec nebo čekáte miminko? Seznamte se s pojmem výživa, co znamená, jak ovlivňuje naše tělo nebo jaké druhy výživy se využívají v klinické praxi.

Všude slyšíme: zdravá výživa, sportovní výživa, kojenecká výživa a jiná přídavná jména se slovem výživa. Víte, co samotné slovo výživa znamená? Pod tímto pojmem si lze představit soubor různých živin. Patří sem makronutrienty (bílkoviny, tuky, sacharidy), mikronutrienty (vitamíny, minerální látky), stopové prvky a další pro tělo nezbytné látky.

Každodenní a dostatečný příjem výživy podporuje:

růst svalů, kostí, imunitní systém, správnou činnost nervového i endokrinního systému, ale také funguje jako palivo při mentální či fyzické zátěži.

Výživa se může dělit na pevnou, kašovitou a tekutou. U zdravých lidí je výživa přijímána ústy, avšak existují i jiné způsoby: výživa parentální a výživa enterální. Enterální výživa se zavádí do žaludku či tenkého střeva nebo se popíjí výživově upravené nápoje. Parentální výživa zahrnuje speciálně upravené roztoky, které se zavádí rovnou do žíly. Tyto dva způsoby se využívají v klinické praxi.

 Co je to dieta?

Slýcháváte, že vy nebo někdo z vašeho okolí by měl zhubnout nebo držet redukční či jinou dietu? Přečtěte si tento článek a zjistěte pravý význam slova DIETA.

 Na internetu, v časopisech nebo ve vašem okolí, všude se setkáváme s pojmem „dieta“. Možná i vy sami jste už nějakou dietu zkusili a museli jste narušit svůj dosud bezchybný jídelníček. Slovo dieta v každém z nás vyvolá jinou představu. Většina lidí tento pojem vnímá negativně, protože si představují nějaká omezení v jejich dosud zavedeném a chuťově preferovaném jídelníčku. Někteří si vzpomenou na pobyt v nemocnici atd.

Ve skutečnosti pojem dieta znamená v překladu strava.

Strava je vše, co člověk za den přijme, ať už pevnou či tekutou formou, do těla. Například v anglicky mluvících zemích se vyskytuje slovní spojení „clean eating“ nebo „clean diet“, což v překladu znamená racionální strava – strava podle výživových doporučení.

Každý jíme jinak, někteří si svůj styl stravování již označili: př. veganská strava, ale věřím, že druhů „diet“ je dnes tolik, že by se každému z nás dal přiřadit nějaký z pojmů: proteinová, dělená, paleo, vegetariánská, detoxikační, nízko/vysoko – sacharidová, tuková aj.

Věděli jste, že v nemocnici se využívá 28 základních diet?