3 cesty ke spálení „Vánočních kil“

17. 1. 2018 | Výživa

Návštěvy, pohádky, cukroví, chlebíčky, alkohol málo pohybu? Hodně pohybu, ale i hodně jídla? Cítíte se nafouklí, oteklí, zpomalení? Na každého Vánoční čas působí rozdílně, avšak já mám 3 cesty, jak se vrátit minimálně na stejnou úroveň, kterou jste měli před Vánoci.

První cesta:

Začít se hýbat. Pro začátek a dlouhou výdrž jsou vhodné aerobní aktivity, jako je například nejzákladnější pohyb a tím je chůze. Rychlejší každodenní chůze, běh, plavání či jiné typy tzv. kardio cviků dostanou tuky do metabolismu, jako hlavní zdroj energie.  Principem je nízká intenzita déle trvajícího charakteru. Máte-li již nějaká zdravotní omezení nebo jste začátečník, konzultujte své tréninky s odborným trenérem, fyzioterapeutem či jiným odborníkem.

Druhá cesta:

Zredukovat jídelníček a omezit ve větším množství sacharidy. Tento typ stravování se nazývá ketogenní nebo je často označován jako proteinová či nízko sacharidová dieta.  Samotná metoda omezuje příjem sacharidů na množství, které je nezbytné pro funkci nervové soustavy, především mozku, který pracuje pouze na glukózu. Funguje na principu energetického metabolismu, kde se jako první využívají sacharidy, štěpené na glukózu, jako druhé jdou tuky a teprve poslední nastupují bílkoviny. Bílkoviny jsou posledním zdrojem energie, protože jejich přeměna na glukózu je náročná a vyžaduje téměř stejné množství energie k samotné přeměně, než potom vzniká. Pokud by došlo k potřebě energie z bílkovin, budou použity bílkoviny ze svalů. Proteinová dieta využívá nedostatku sacharidů k odbourávání tuků, jako hlavní zdroj energie s výhodou zachování svalové tkáně díky vysokému příjmu bílkovin.

Na trhu můžete najít různé produkty a propagátory této diety (Cambridge, It´s my life, ketofit, ketomix, Francouzská proteinová dieta, Atkinsonova dieta atd.). Na trhu „rostou jak houby po dešti“. Osobně však doporučuji zajít k výživovému poradci, který připraví jídelníček na míru z běžně dostupných potravin. Dnešní výběr potravin s vysokým obsahem bílkovin je obrovský a taky je to méně nákladné než uměle připravovaná jídla či koktejly. Hlavními zástupci bohatých na bílkoviny je maso (hovězí, telecí, krůtí…), mléčné výrobky (tvaroh, cottage, Skyr…), vejce pro vegany je vhodné kvalitní tofu, tempeh atd.

Doporučená délka držení této diety je 2 týdny, poté je vhodné postupně přidávat sacharidy. V prvním měsíci je vhodné při běžné stravě doplňovat vitamíny výživovými doplňky. Chcete-li využít tuto dietu pouze k detoxikaci od sacharidů, postačí délka 2 týdny i s návratem k vyvážené stravě. Důležité je dostatečné množství tekutin, nejlépe vody s mátou či citrónem. Minimum jsou 2 l/den.

Třetí cesta

Třetí cesta, která by měla být pouze doplňkem předešlých dvou je: lymfatická masáž, která se doporučuje min. 1x týdně, deset opakování nebo detoxikační zábal. Obě metody intenzivně působí na lymfatický systém, zároveň zlepšují stav pokožky, při pravidelnosti zvyšují imunitní systém, využívají se při otoku a podílí se i na zrychlení metabolismu a tím redukují malé množství podkožního tuku. Správná lymfatická masáž je bez oleje nebo se pro lepší skluz využívá pudr. Je bezbolestná, kde se masér zaměřuje především na podkoží, kde lymfa stagnuje. V podkoží se ukládají různé nečistoty vzniklé při metabolismu, proto se může stát, že se po masáži budete cítit unavení. Každé lymfatické masáži by mělo předcházet dechové cvičení, které rozproudí hluboký lymfatický systém.

Pokud chcete mít detoxikaci a redukci hmotnosti kompletní, doporučuji kombinaci všech tří cest. První změny lze na sobě pozorovat po 1-2 měsících, dle individuálního aktuálního stavu. Pohyb a strava nestojí více, než jste zvyklí. Investice do lymfatické masáže nebo detoxikačního zábalu pak může být příjemným nastartováním do nového roku.

Marie Kršáková