Baletní hodina 1. část

9. 1. 2019 | Balet

Baletní hodina se skládá ze čtyř částí.

Přihlaš se do našich uzavřených kurzů a využij 40% slevy na kurz – termíny, ceny – ZDE

V první části hodiny se cvičí u tyče. Začíná se pomalejšími rozcvičovacími cviky, které postupně protáhnou a rozehřejí celé tělo. Baletní hodiny mají přesnou osnovu a podle té se cvičí.

Prvním cvikem u tyče je Battement tendu, který se nejprve cvičí čelem k tyči. Tento cvik většinou zahajuje hodinu, takže bývá pomalejší a kromě battmanů se dělají protahovací cvičení. Battement procvičuje flexibilitu nohou a rozehřívá svalstvo na dolních končetinách.

Po tomto cviku následuje již vše bokem k tyči a každý cvik se provádí dvakrát a to nejdříve z pravé nohy a následně z levé nohy.

Druhým cvikem je tedy Demi plié a Grand plié. Je to jeden cvik, ale dva prvky, které se v něm procvičují. Provádí se ve všech čtyřech pozicích a to tak, že se začíná od 1. pozice a jde se přes 2. pozici, 4. pozici a končí se v 5. pozici. Demi a Grand plié je opět v pomalejším tempu a kromě těchto dvou prvků jsou zde i další protahovací cvičení. Posiluje svaly nohou a procvičuje rovnováhu.

Třetí cvik je opět Battement tendu. Rozdíl mezi tímto a prvním battmanem je, že battement čelem k tyči bývá většinou z 1. pozice, zatímco tento cvik je většinou z 5. pozice. Také bývá značně rychlejší a živější.

Čtvrtým cvikem je Battement jeté. Ten je podobný jako Battement tendu, ale je mnohem ostřejší. Jeté je v překladu odhozený, což znamená, že v tomto duchu je celý cvik. Posiluje břišní a hýžďové svaly, protože u tohoto cviku sice šviháme nohou, ale je na horní polovině těla nesmí být nic znát.

Následuje pátý cvik a tím je Rond de jambe par terre  (v překladu kroužení nohou po zemi). Bývá ve volnějším tempu, se švihy nohou a dalším protahováním. Připravuje nás na obtížnější prvky a cvičení, která budou následovat v dalších cvicích.

Šestým cvikem u tyče je Battemet fondu. Překlad slova fondu je ponořený nebo roztavený, což dokonale popisuje tento prvek. Základem fondu je pomalá a táhla hudba a stejné pomalé a táhlé prvky se v tomto cviku dělají. Fondy je velmi výživné cvičení pro téměř všechny svaly na nohou.

Sedmý cvik je Battement frappé, což znamená ťukat. Je to cvik velmi ostrý a rázný a stejně jako u jeté nesmí tato ostrost nohou být poznat ve zbytku těla. Tento cvik vypadá jednoduše, ale bývá rychlí a ostrý což je velmi náročné. Procvičováním tohoto cviku, získáte rychlost a ostrost nohou, což se vám bude hodit při skocích a i dalších prvcích.

Rond de jambe en l’air je osmým cvik u tyče a překlad je kroužení nohou ve vzduchu. Tento cvik může být jak v rychlejším tak v pomalejším tempu a jde o přípravný cvik pro jeden z nejsložitějších druhů točení v baletu. Nicméně díky tomuto prvku zajisté velmi posílíte stehenní svaly a hýžďové svaly.

Dále následuje Adagio. To je bezpochyby jeden z nejnáročnějších cviků. Jde totiž o držení nohy vysoko ve vzduchu, což je velmi těžké. Adagio je ve velmi pomalém a klidném tempu. Posílíte zde však mnoho svalů a také vyzkoušíte svou výdrž. 

Posledním cvikem u tyče je Grand battement. Grand je v překladu velký. A to grand battement zcela jistě je. Jde o velký švih nohy, u kterého procvičíte nejen svaly, ale zároveň si na něm i zvětšíte svůj pohybový rozsah. Grand battemet je naprostý opak adagia, protože je ve velmi rychlém a živém tempu. Po tomto cviku se budete cítit již zcela rozcvičená, rozehřátá a protažená.

V každé baletní hodině najdete tyto cviky, ale každý lektor si ji dále upravuje sám. Každá hodina je tedy jedinečná a nemusíte se bát, že byste se nudila 🙂