Kváskový chléb – recept

11. 12. 2017

Kváskový chléb – recept na jeden bochník

Výborný špaldový chléb z kvásku a droždí, který určitě stojí za to ho vyzkoušet. Chuťově výborný, nedrobí se a vydrží klidně i celý týden.

  • 100 g žitného či špaldového kvásku
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g špaldové chlebové mouky
  • 350 ml vlažné vody
  • 4 polévkové lžíce dýňových semínek
  • 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
  • 2 čajové lžičky celého kmínu
  • 1 čajovou lžičku soli

Do mísy dáme nejdříve vlažnou vodu, poté přidáme mouky a zbytek ingrediencí. Robotem mícháme na nejnižších otáčkách 10 minut. Těsto můžete hníst i vlastníma rukama, ale počítejte, že to bude trvat zhruba 15 minut. Těsto by mělo být lepivější, ale né řídké. Pokud je těsto více tekuté, nic se neděje, jen bude potřeba po vykynutí přidat více mouky, pokud je tužší, přidejte lžíci vody. Po hnětení misku přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na nějakém teplém místě 45 – 60 minut.

Mezitím se můžete věnovat sobě (odpočívat nebo si jít zacvičit do Befitu)

Na vál či čistou kuchyňskou linku si nasypte 2-4 lžíce mouky, dle lepivosti těsta (nejlépe pšeničné chlebové, která těsto dohustí). Těsto vyklopíme na mouku a postupně jej přes sebe překládáme a mouku zapracováváme. Postupuji od kraje do středu. Když je bochánek pevnější a téměř všechna mouka zamíchána, je čas zapnout troubu a vymazat si chlebovou formu máslem. Do vymazané formy vložíme těsto a rovnoměrně rozprostřeme. Potřeme jej vodou a posypeme slunečnicovými a dýňovými semínky. Opět chléb přikryjeme a necháme kynout. Troubu si zapneme na 230°C. Po vykynutí chléb pečeme ve formě 35-45 minut (bez otáčení s programem trouby ohřev nahoře i dole)

Rady navíc:

  • Kvásek lze získat od někoho druhého ve vašem okolí. Pro tuto možnost slouží mapa, kterou lze najít na: http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
  • Nově se kvásek prodává ve zdravé výživě, kde jej lze zakoupit vakuovaný.
  • K vyklopení těsta použijte nejlépe stěrku.
  • Při překládání mějte pomoučené ruce, abyste se k těstu nepřilepila.
  • Pro umytí zbylého těsta z mísy použijte jen teplou vodu a ruce, protože těsto se dokáže přilepit na cokoliv a hůře se ho budete zbavovat.