Romeo a Julie

14. 1. 2019 | Balet

Historie

Tragický příběh této nešťastné lásky známe snad všichni. Co jste však možná nevěděli je to, že světová premiéra tohoto baletu proběhla v brněnském Zemském divadle. Hudbu napsal Sergej Prokofjev a původně ji psal pro Kirovovo divadlo v Leningradu v roce 1935. To však balet odmítlo, a tak jej převzalo divadlo v Moskvě. Velké divadlo v Moskvě však balet opět odmítlo a to proto, že Prokofjevova hudba není taneční a vhodná pro balet. S dalším problémem se setkal, když chtěl z Shakespearovy tragédie udělat balet se šťastným koncem. Nesetkal se však s pochopením a byl nucen hudbu přepsat.

Všechny tyto události vedly až k premiéře na prknech brněnského divadla. Choreografii k Prokofjevově hudbě vytvořil Ivo Váňa Psota, český tanečník, choreograf a učitel, který pozvedl brněnský balet na vysokou úroveň. Premiéra Romea a Julie proběhla 30. prosince roku 1938 v Zemském divadle, dnes „Národní divadlo Brno, příspěvková organizace – Mahenovo divadlo“. Psota zatančil hlavní mužskou roli, tedy Romea, a Julii zatančila Zora Šemberová, která za své kariéry byla sólistkou jak v Brně, tak i v Praze. Pro premiéru požádala, jestli by mohla tančit bez baletních špiček, aby mohla lépe roli prožít. Pro Brno to bylo velká událost, zejména proto, že Romeo a Julie patří dnes k nejlepším baletům.

Na obrázku můžeme vidět Zoru Šemberovou jako první Julii a Ivu Váňa-Psotu jako prvního Romea.

Děj:

I. dějství

Kapuleté chystají ples, kterého se poprvé účastní i jejich dcera Julie. Na ples se v maskách vkrade Romeo s věrným přítelem Merkuciem a s dalšími přáteli. Když se Romeo poprvé setká s Julií, oba se do sebe zamilují. Tybalt však Romea a poznává a hrozí zde konflikt znepřátelených rodů.

Ples končí, ale Romeo na Julii nezapomíná a přichází pod její balkón, aby se znovu shledali.

II. dějství

Na Veronském náměstí se schyluje k boji mezi Tybaltem a Merkuciem. Juliina chůva mezitím přináší Romeovi dopis, ve kterém Julie píše, že se chce za Romea provdat. Otec Lorenzo je tedy oddá ve své kapli.

Na náměstí se opět schyluje k boji a Tybalt se snaží Merkucia provokovat. Přichází šťastný Romeo a snaží se oba uklidnit. Tybalt však Romea urazí a Merkucio při snaze Romea bránit umírá. Romeo svého přítele chce pomstít a zabíjí Tybalta. Romeo je kvůli svému činu vyhoštěn z města.

III. dějství

Romeo strávil noc s Julií, ale když přichází ráno, milenci se musejí rozloučit. Rodiče Julie plánují svatbu jejich dcery s Paridem. Julie se však brání a jde si pro radu za otcem Lorenzem. Ten ji dá nápoj, po jehož vypití Julie vypadá jako mrtvá. Kapuleté tedy místo svatby naplánují pohřeb a svou dceru pohřbí do rodinné hrobky. Nic netušící Romeo jde do hrobky a potká se zde s Paridem. Toho v souboji zabíjí a poté vypije jed. Chvíli po té se probouzí Julie a nachází vedle sebe mrtvého Romea a v zoufalství se probodne. Na konci dojde ke smíření obou rodů.