Vánoční speciál aneb zdravé cukroví

19. 12. 2017 | Výživa

Nastaly nám po roce opět sladké Vánoce. Pečete doma poctivě cukroví nebo si ho kupujete? Držíte se tradičních receptů nebo zkoušíte tzv. zdravé či raw (nepečené) cukroví? Cukroví a jeho energetická hodnota.

Podívejme se na cukroví z historického hlediska. Lidé pekly vánoční cukroví, aby je chránilo před temnými silami. Mysleli si, že upečené cukroví má ochranou moc, proto ho věšeli na stromy, nad dveře a jiná místa. Samotné cukroví bylo pečeno z dostupných surovin, jako je mouka, jáhly, med, ořechy, máslo atd.  Dnes je cukroví pro mnoho lidí pouze sladkost a skutečný význam ani historii neznají.

Jako první se podíváme na tradiční vánoční cukroví, jejich energetickou hodnotu na 100g a vhodnou pohybovou kompenzaci.

Vanilkové rohlíčky – 1558 kJ = 374 kcal (tuk 11,5g; bílkoviny 4g; sacharidy 27g)

= 30 minut na veslařském trenažéru nebo 27 minut intenzivního skákání přes švihadlo

Linecké – 1661 kJ = 398kcal (tuk 22g; bílkoviny 4g; sacharidy 64g)

= 33 minut běžeckého lyžování nebo 30 minut Tabaty

Pracny (medvědí tlapky) – 1420 kJ = 340kcal (tuk 38g; bílkoviny 1g; sacharidy 60g)

= 60 minut chůze 4-6 km/h nebo 238 angličáků

Perníčky – 1624 kJ = 389 kcal (tuk 3,4g; bílkoviny 8g; sacharidy 80g)

= 55 minut jízdy na kole 16km/h nebo hodina plavání

Jak je na tom tzv. „zdravé cukroví“? Myslíte si, že obsahuje méně kalorií a lze ho sníst více?

Kuličky ze sušeného ovoce – 1631 kJ = 391 kcal

Vanilkové rohlíčky se stévií – 1660 kJ = 398 kcal

Ořechovo-datlové pusinky – 1970 kJ = 472 kcal

Když se podíváme na energetickou hodnotu pečeného, „zdravého“ či raw cukroví, je téměř stejná u všech druhů. Podstatou přípravy jsou suroviny, jejich původ, zpracování, ale především jejich výživová hodnota a schopnost organismu dané látky dobře vstřebat.  

Pár rad k odlehčení Vánoc

  • pro pečení využívejte celozrnné mouky (špaldová, ječná, pohanková atd.)
  • přidejte jen polovinu psaného sladidla (cukru, medu, sirupu, ovoce)
  • vybírejte kvalitní tuk na pečení (máslo, hera, kokosový atd.)
  • pokud „musíte“ cukroví namáčet do čokolády, zvolte kvalitní vysokoprocentní čokoládu (80%)
  • udělejte jen pár druhů cukroví a poloviční dávky
  • pokud chcete cukroví ochutnat, tak pouze do 15h, poté ho tělo nevyužije jako zdroj energie, ale uloží jej do tukových zásob