Don Quijote

17. 1. 2019 | Balet

Prolog

Don Quijote čte rytířské romány, jejichž sláva již pominula. Sní však o slavných činech a rozhodne se nějaký vykonat. Jde tedy vstříc dorodružství a jeho věrný sluha Sancho Panza jej ne zcela ochotně následuje. 

I. jednání

Na náměstí se lidé baví tancem. Přichází Kitri, dcera šenkýře Lorenza a také se přidává k tanci. Ke Kitri se připojuje Basil a oba spolu tancují. Mladý pár se velmi miluje, ale jejich lásku nepodporuje otec Kitri, protože Basil není příiš bahatý. Pro svou dceru má totiž již vyhlídlého bohatého Camacha. Na náměstí tančí i Basilův přítel Espada s pouliční tanečnicí. 

Na scénu přichází Don Quijote. Když spatří Kitri, vidí v ní paní svého rytířského srdce – Dulcineu. O ní se dočetl ve svých románech a ji hledal. 

Otec Lorenzo trvá na rozchodu Kitri s Basilem, a proto se milenci rozhodnou, že spolu uprchnou. Lorenzo s Camachem je pronásledují a za uprchlím párem se vydává i Don Quijote se s vým sluhou. 

II. jednání

Kitri s Basilem jsou na útěku. Uvědomují si, že nejsou zrovna v dobré situaci. Kitri je smutná a možná by se i vrátila domů, nebýt velké lásky kterou cití k Basilovi. Pár překvapí cikáni, kteří je chtějí okrást. Když však mladé lidi poznají a zjišťují, že jsou na útěku kvůli nešťasrné lásce, tak jim pomohou se ukrýt před jejich pronásledovateli. Ty zdrží tím, že jim zatančí jejich tance. 

Vítr roztočí větrný mlýn a Don Quijote v něm poznává svého nepřítele, se kterým je nutné se utkat. Všichni před zdánlivě pomateným starcem prchají a nechávají ho pouze se Sanchou. Sobouj s lopatkou větrného mlýna nedopadá dobře a rytíř ztrácí vědomí. V bez vědomí se mu zdá krásný sen. Zjevuje se mu Dulcinea, nebo je to možná Kitri? Je obklopen vílami a Amorkem a skládá hold kráse  paní svého srdce. Don Quijtovo rytířské srdce je konečně šťastné, protože Královna víl spolu s Dulcineou (Kitri) a Amorkem tančí pouze pro něj. 

III. jednání

Kitri a Basil jsou v krčmě, kde se všichni baví a přejí jim jejich naplněnou lásku. Zábava je v plném proudu a v tom přicházejí Don Quijot se Sanchou a Lorenzo s Camachem. Lorenzo vyhání Basila a znovu nutí Kitri aby si vzala Camache. Basil se však vrací a v ruce drží dýku. Připravil si na Lorenza pěkné divadýlko. Přichází a říká, že bez Kitri již nemá jeho život žádnou cenu a “probodne se”. Kitri nešťastně prosí Dona Quijota, aby přemluvil jejího otce, ať jim dá požehnání alespoň po Basilově smrti. Lorenzo je přesvědčen, že Basil je mrtví a tak svolí a požehnání jim dává. V tu chvíli Basil šťastně vyskakuje. Slovo již nejde vzít zpět a jejich lásce již nic nestojí v cestě. 

Slaví se svatba Kitri a Basila. Jsou tu všichni jejich přátelé včetně Dona Quijota a Sanchi, kteří jsou nejvítanějšími hosty. Na konci slavnosti Kitri děkuje Donu Quijotovi za pomoc. Ten se se Sanchou vydává dál vstříc novým rytířským činům.