Tři jednoduchá tajemství, jak si vypěstovat návyk na fitness.

9. 1. 2019 | Les Mills


Takže, dala jste si novoroční předsevzetí a zapsala se na lekce ve fitku. Jenže v tom se do toho zamotal… život. Tady je prověřený návod jak tuto všudypřítomnou prokrastinační náladičku překonat.

Ve cvičení se setkáváme se dvěma extrémy : Ty, které vědí, že by měly cvičit, ale ve skutečnosti se jim moc nechce, a ty, které si bez cvičení nedovedou život představit. Většina z nás je však pravděpodobně někde na pomezí.

Největší tajemství jak se dostat do kondice a už z ní nikdy nevypadnout je správná motivace. Musíme přestat cvičit, protože je to nutnost, ale začít protože chceme! Průzkumy ukazují, že když přijde na budování dlouhotrvajícího návyku na fitness, existují tři klíčové faktory, které ovlivní vaši motivaci a přemění vás v ženu, která se nemůže dočkat dalšího tréninku!


Převezměte kontrolu!

Pomalými krůčky si sama začněte nastavovat délku a intenzitu tréninku. Je velmi důležité preferovat frekvenci tréninků před jejich intenzitou! Když zrovna začínáte s cvičením, je svádějící začít se ihned přepínat až nadoraz. Po pravdě je však mnohem pravděpodobnější, že u cvičení zůstanete, budete-li cvičit podle svých možností a nenecháte nikoho, aby vás příliš přehnaně pobízel a znepříjemnil tak váš zážitek z cvičení. Dostat do sebe ten návyk pravidelného cvičení je nejdůležitější.

Vyberte si věci, které umíte a cítíte se při nich dobře!

Kompetence se promítá v sebevědomí a chuti dokončit cvičení – to je klíčový faktor k dosažení vámi stanovených cílů. Pokud cítíte, že je na vás cvik příliš složitý, nebo se při něm necítíte ve své kůži, je pravděpodobnější, že to nabourá vaši morálku a snáze tak vzdáte celé cvičení při sebemenších komplikacích. Sebedůvěra při začátku cvičení je velmi důležitá. Mějte radost i z malých pokroků. Soustřeďte se na každý posun vpřed ihned poté, co začnete být aktivní : zlepšení energie, odbourání stresu, lepší spánek a záplava endorfinů, která přijde ihned po cvičení.

 

Buďte přátelské!

Cvičení s více lidmi může vše velmi usnadnit – ať už se jedná o soukromého trenéra, partnera, nebo skupinovou lekci. Zaprvé je tu ten závazek vůči někomu jinému – je mnohem pravděpodobnější se na cvičení vykašlat, pokud jediná koho tím zklamete jste vy sama. Zadruhé jsou tu pozitivní socializační aspekty – ve skupinových lekcích hovoříme například o “skupinovém efektu”. – takový ten pocit soudržnosti, kde se všechny hýbeme společně. Propojení s ostatními během tréninku může k návyku cvičení velmi dopomoci.

 

Tady je máte. Vezměte si tyto tři motivační a cvičební rady a zkuste je zakomponovat do své pouti napříč fitness světem a slibujeme vám, že brzy budete cvičit ne protože musíte. Ale protože si bez toho život nebudete už moci představit.

Zdroj:LesMills.com